چه اندازه با کولر سلولزی آشنا هستید؟
اگر در همین سال های اخیر اقدام به خرید کولر آبی کرده باشید، احتمالا در بازار های این محصول با نام کولر سلولزی برخورد داشته اید. و یا ممکن است که از خنکای قابل توجه خانه ای در میانه ی روز های گرم سال متعجب شده و از صاحبخانه در باب کولر چیزی پرسیده باشید و احتمالا نام کولر سلولزی را در پاسخ شنیده باشید. شاید هم در همین سال های اخیر از این دست کولر ها تهیه کرده اید و حالا که دارید این مقاله را می خوانید، روز های گرم بسیاری را از مزایای کولر سلولزی بهره برده باشید. به هر حال در هر مرحله از آشنایی و استفاده از کولر سلولزی هستید، شاید برایتان جالب باشد که اندکی بیشتر راجع به این دست از کولر ها بدانید. از ویژگی های آنها و اینکه اساسا چه مزیتی باعث شده است تا یک کولر سلولزی بهتر، و کارآمد تر، مفید تر و مطلوب تر از یک کولر آبی باشد. البته در زمان خرید یک کولر سلولزی غالبا آن چیزی که خیلی از نظر ها را جلب می کند و احتمالا بسیاری را از خرید این نوع کولر منصرف می نماید، قیمت بالاتر آن نسبت به کولر آبی معمولی می باشد. به هر حال باید پذیرفت که هر تکنولوژی جدیدی که می تواند شرایط بهتر و راندمان مطلوب تری را ایجاد نماید، الزاماً قیمت بالاتری را نسبت به مدل های قدیمی تر ایجاد خواهد کرد. البته اینطور ها هم نیست که بتوان شاهد تفاوت قیمت آنچنانی بود. اما همین اندک قیمت بالاتر کولر سلولزی نسبت به کولر آبی معمولی باعث می شود تا بسیاری از خریداران قید مزایای بسیار این نوع از کولر را بزنند و سراغ همان مدل های کلاسیک ارزان تر بروند.
کولر سلولزی چیست و چه مزایایی دارد؟
آنچه با نام کولر سلولزی در بازار موجود است در اصول ساختاری و سبک خنک سازی هوا هیچ تفاوتی با نوع کولر آبی معمولی ندارد. کولر سلولزی به مانند مدل های معمولی در جریان پخش آب در دیواره ها با کمک تبخیر سرمایشی آب در محیط داخل کولر و انتقال آن از طریق موتور پروانه ای که دارد، باد خنکی تولید می کند. اما آن چیزی که کولر سلولزی را متفاوت می کند در جنس انتخاب شده برای سطح دیواره های کولر می باشد.
در واقع ساختار کولر آبی اینگونه است که با عبور جریان آب بر یک واسط تبخیری که غالباً پوشال های نصب شده بر دیواره های کولر می باشد، موجب ایجاد تبخیر سرمایشی شده که همراه با ایجاد یک فضای کم فشار توسط موتور کولر به شکل بادی خنک روانه ی فضا های هدف می شود. در کولر سلولزی آن چیزی که متفاوت شده است، همان واسط تبخیری می باشد.
واسط تبخیری در کولر آبی، از پوشال تا سلولز
واسط تبخیری یعنی همان جایی که قرار است آب در گردش در فضای داخل آن، تحت تاثیر محیط کم فشار ایجاد شده توسط موتور کولر و عبور جریان هوا از بیرون به داخل فضای کولر، تبخیر شده و هوای مرطوب و خنک ایجاد نماید. واسط تبخیری در انواع متنوعی تولید می شود. اما آنچه غالباً برای ایرانیان شناخته شده است نوع پوشالی و این اواخر پد سلولزی می باشد.
* واسط تبخیری پوشالی: ساده ترین، ارزان ترین و دم دست ترین نوع واسط تبخیری برای کولر آبی می تواند پوشال باشد. یک پد ساده از جنس ؟ که در اندازه هایی متناسب با انواع کولر ها تهیه می شود و به آسانی در بازار های ایران تهیه و به فروش می رسد. پوشال دارای بافت نامنسجمی است. در واقع هر اندازه که در تولید آن دقت به عمل آید، باز هم نمی توان حجم یکنواختی از آن را تهیه کرد. علاوه بر این در مسیر استفاده به راحتی یکنواختی خود را از دست می دهد. پوشال نامنسجم در استفاده ی کولر آبی می تواند موجب افزایش مصرف آب و عدم خنک کنندگی مناسب باشد. از طرفی پوشال ماهیت شکننده ای دارد. یعنی آنکه ساختار آن به آسانی شکسته و خرد می شود و این ذرات ریز جدا شده از بافت پوشال می توانند به راحتی وارد جریان هوای خارج شده از کولر آبی بشوند. ذراتی که می توانند موجبات ایجاد بیماری های تنفسی و ایجاد حساسیت های دائمی گردند.
از دیگر معایب پوشال می توان به ناهمواری و عدم یکنواختی در آن اشاره کرد. مسئله ای که موجب عدم پخش یکنواخت آب در سطح پوشال می گردد. به این صورت که بسیار دیده می شود که یک سمت پوشال کاملا خیس و مرطوب و سمت دیگر آن خشک مانده است. خشک شدن بیش از حد پوشال موجب کاهش راندمان کولر و خیسی بیش از اندازه آن موجبات رشد باکتری ها را فراهم می نماید که خود می تواند باعث دردسر های بسیاری باشد.
این همه نگفتیم که بگوییم پوشال چیز بدی است. بلکه ارزان بودن، سادگی در ساخت، استفاده ی آسان و… از جمله ویژگی های قابل قبول پوشال می باشد. اما در دنیای امروز که هر چیزی تحت تاثیر تغییرات شگرفی قرار دارد، پوشال با آن تفکر قدیمی در ساخت آن نمی تواند پاسخگوی نیاز دنیای مدرن امروزی باشد.
* پدهای سلولزی: پد سلولزی در کولر سلولزی، ساختار همگن و کاملاً یکنواختی را به جهت پخش آب ایجاد می نماید. دیواره های کولر سلولزی که حاوی پدهای سلولزی هستند به خوبی تحت گردش یکنواخت آب کاملاً یکسان مرطوب می شوند. به گونه ای که هیچ نقطهای از پد سلولزی بیش از حد خشک و یا انباشته از آب نخواهد شد. این اتفاق اولین مزیت کولر سلولزی را که راندمان بالاتر خواهد بود، ایجاد می کند. همین راندمان بالاتر و پخش یکنواخت تر آب موجب خنکای بیشتر کولر سلولزی نسبت به کولر آبی معمولی خواهد شد.
ساختار منسجم پد سلولزی عاری از هر گونه شکستگی خواهد بود که می تواند هوای خروجی پاک تر و مطلوب تری را تولید نماید. علاوه بر این در کولر های قدرتمند با توان خروجی 13000 تا 4000 که قدرت باد بسیار زیاد است، پوشال به سرعت دچار فرسایش و تخریب می شود. در این موارد پد سلولزی می تواند واسط تبخیری بسیار مطلوب تری باشد.